Paul Andriesse

Henri Jacobs

20 Oct - 15 Dec 2007

HENRI JACOBS
"Ecritures pictographiques; nieuwe Journaaltekeningen"

Speciaal voor zijn solo tentoonstelling in Galerie Paul Andriesse, heeft Henri Jacobs een muurtekening gemaakt, getiteld Écritures pictographiques.
De combinatie van tekening en architectuur in het werk van Henri Jacobs is een terugkerend fenomeen. Hij heeft afgelopen jaren in samenwerking met verschillende architecten, opdrachten vervaardigd voor gevels en binnenmuren, zoals onlangs in het gebouw Gerenstein in Amsterdam Zuid- Oost. De muren voorziet hij van een geraffineerd lijnenspel in de vorm van baksteenmozaïeken of muurschilderingen.
Henri Jacobs zal daarnaast een uitgebreide selectie van zijn ‘Journaaltekeningen’ presenteren. Een serie tekeningen op klein formaat waaraan hij sinds 2004 werkt. De journaaltekeningen zijn te zien als visueel dagboek van de kunstenaar, maar ook als een universeel dagboek. Soms zijn de journaaltekeningen verbonden met voorgaande tekeningen, soms refereren ze aan de kunstgeschiedenis, maar een andere keer staan ze geheel los van elkaar. Thema en techniek variëren; Jacobs maakt gebruik van aquarel, potlood en inkt op papier. Geometrische vormen, losse vensters, fractalen, portretten en lijnen... de journaaltekeningen van Henri Jacobs zijn enerzijds gemaakt in het bewustzijn van de platheid van het vlak, maar nemen soms sculpturale vormen aan.
Met de uitwerking van één van zijn tekeningen tot een muurtekening, neemt Jacobs in een groots en vloeiend gebaar, letterlijk bezit van de galerieruimte.
 

Tags: Henri Jacobs